Blog

Vilten met beleid

Vilten is eigenlijk een heel eenvoudig proces: de wollige vezels hebben schubjes. Als het je lukt om de wolvezels aan elkaar te laten hechten door de schubben te openen, in elkaar te laten grijpen en weer te laten sluiten, krijg je vilt. Toch lukt het lang niet altijd. Een van de grootste struikelbrokken is het begin van het proces.

Rustig aan

De ene wol is de andere niet. Maar voor alle wol geldt dat je rustig moet beginnen. Het proces – van het openen van de schubjes – komt het best op gang door met warm water en zeep alle lucht uit de wol te drukken. En met drukken bedoel ik niet wrijven…

Als je zachtjes begint, dan blijft de wol mooi op zijn plaats. Dat is belangrijk als je de wol in een patroon hebt gelegd. Maar ook als je vachten wilt maken met losse lokken. Als de lokken zijwaarts gedrukt worden, vilten ze met elkaar in plaats van met de laag waar je ze op wilt hechten.

Noodkreet

Op Facebook stond een noodkreet. Twee super gemakkelijk viltende vachtjes wilden niet aan elkaar vilten.

Vilten lukt niet altijd

Zowel Ouessant als Heideschaap hebben gemakkelijk viltende wol. Dus wat zou het probleem zijn?

 

 

 

Hoe zou het komen?

Als je heel hard van start gaat, dan zullen de twee lagen gaan schuiven en vilten ze niet aan elkaar, maar ieder los van elkaar.

Er is altijd een kans dat de wol voor zijn eigen soort kiest. Dat risico is groot bij deze combinatie – beide soorten vilten erg gemakkelijk (kijk maar eens naar de hals van deze schapen – dat is vaak al een vilten band).

Een andere reden kan zijn dat het kaardvlies van het heideschaap te harig is. Een heideschaap heeft twee lagen: de onderwol vilt gemakkelijk, de harige bovenvacht vilt amper of niet.

Hoe los je het op?

De vilster heeft doorgezet en het is haar uiteindelijk toch gelukt om een prachtige vacht te maken. Met heel veel warm water en zeep. Knap om zo vol te houden.

Conclusie

Het is dus  heel belangrijk om voldoende heet water en zeep te gebruiken, zodat het proces goed op gang komt. En om vol te houden. Ook als je denkt dat het helemaal niets wordt.
Bedenk dat je het viltproces altijd opnieuw kan opstarten. Gewoon de volgende dag weer verder!

 

 

 

 

 

 

 

Zen

Het is echt zo. Pak een schaap. Scheer het. Neem de wol. Voeg wat zeep en warm water toe en maak er wat moois van. Dat is tot rust komen. Zen.

Misschien is het wel handig om het eerst een keer te komen proberen bij mij. Er zijn wel een paar basis regels die handig zijn om te weten als je gaat vilten.

“Zen” verder lezen

Genieten

Genieten van samen lekker lang tafelen.

Eind van het jaar

Rust,

zo begint

het jaar voorzichtig

met veel tijd en

ruimte.

 

Het eind van het jaar vraagt om ruimte en rust. Bezinning. Tijd om te genieten van wat er is en plannen te maken voor het nieuwe jaar.

Samen koken

Onze kerst begint met samen koken. Onze twee jongens met hun vriendinnen toveren zonder moeite vier gangen op tafel. Wij hoeven alleen te zorgen voor de boodschappen. Geen pakjes, geen zakjes. Alles puur en zonder fratsen. Het resultaat is prachtig en lekker. Maar nog veel belangrijker is de eenvoudige en natuurlijke wijze waarop gerommeld wordt in de keuken. Als van zelf gebruiken we de pannen, de pitten en de oven. Ik maak ook iets. ‘Hé, mam, maak je je eigen lievelingstoetje!’ zegt Han. Crème brulée. Recept gegoogled. Kunnen we eindelijk het speciale ijzer uitproberen om het verbrande suikerlaagje te maken. En wat denk je? De crème, eigenlijk een soort vanille vla: room, eigeel en een vanilleboon en suiker maak ik alleen. Krijg bijval als ik de suiker halveer. ‘s Avonds vlak voor het opdienen, wil ik het laagje  suiker gaan branden. Ineens staat de keuken vol met mannen. Onze vuurstokers. Wij vrouwen kijken vanachter de kaarsen aan tafel hoe ze de toetjes bewerken.

 

 

Een nieuw begin

Wat bijzonder om te starten met een nieuwe website in de laatste dagen van het jaar. Een tijd voor bezinning. Maar ook om te feesten. Genieten van familie en vrienden. Het bevestigen van de band met je geliefden.

En nu voor mij een nieuw begin voor mijn passie: mensen hun creatieve talent laten ontdekken.

Inmiddels heb ik ruim ervaring in het geven van workshops, lessen en demonstraties. En altijd lukt het om mensen in beweging te krijgen en te laten genieten van het doen. Gewoon doen. Niet oordelen. Niet bedenken wat het zou moeten worden, maar ervaren en iets moois maken. Iets waar jezelf nooit van had gedacht dat je dat kon.

De herdertjes liggen bij nachte.