Schaapjes naar de kapper

Bijzondere dag vandaag voor mij. Twee scheersessies op één dag.
Vier prachtige Oeussantjes maken het Betuws Wijndomein sinds vorig jaar september onveilig. De dames mogen gras en onkruid weg grazen tussen de wijnranken. Echter, nu in het voorjaar de wijnranken uitlopen, lopen ze op het gras buiten de wijngaard. Ze zitten inmiddels lekker in de vacht, dus het wordt tijd dat ze naar de kapper gaan.

Ik heb een scheerder geregeld en een kraal gemaakt met flexibele netten in de tuin. Het kost best wel wat overredingskracht om deze wilde tantes in het net te krijgen. Het lukt echter best snel met rust en brokjes.

Alleen met mij (en brokjes) is er rust.

Een voor een

Als de scheerder komt, vangen we de bangste dame als eerste. Ze is een paar maanden geleden door een hond te pakken genomen en dat zien we terug in littekens op haar huid. En in haar bange gedrag.
De scheerder begint met haar. Is dat slim? Niet echt. Want als ze klaar is bleeeert ze de hele boel bij elkaar en springen haar vriendinnen alle kanten op.
Gelukkig lukt het de scheerder nog net om er één te vangen. De overige twee gaan er vandoor. Zo over het net de wijngaard in. Ik vrees voor de jonge loten van de wijnranken. Maar daar zijn de bange schaapjes nu niet echt mee bezig. Het enige dat ze willen, is uit onze buurt blijven.

Ouessant bij de kapper

Dat had ik wel gedacht

Bij het scheren zijn nog twee vrouwen aanwezig. De buurvrouw en een vriendin. Vooral de buurvrouw weet precies wat er verkeerd gaat: ‘de schapen hadden gewoon binnen moeten staan. Dan kunnen ze geen kant op’. Natuurlijk heeft ze gelijk. Alleen helpt dat nu niet echt. We proberen de ongeschoren schapen met zijn vieren in een hoek te drijven. En dat lukt voor geen meter.

Je moet ze ophokken. Dan kunnen ze geen kant op.

Alleen rust kan u redden

De derde Ouessant is het ‘leidschaap’. Veel brutaler dan de overige drie. Ze laat zich misleiden door de scheerder met een paar brokjes en hij krijgt haar te pakken.

Dan is er nog één te gaan. Nou, die heeft er duidelijk geen zin in. Ze heeft een soort rondje: rent vlak langs ons, dan om het huis, langs de paarden en blijft achter de paardenbak staan. We lopen langzaam naar haar toe. Als we vlak bij haar zijn, rent ze hetzelfde rondje weer. Wat een snelheid kan ze ontwikkelen op die korte pootjes. We raken de tel kwijt, zo hard rent ze rond. Uiteindelijk lukt het de scheerder toch om haar te pakken. Een eind uit de buurt van het huis en de paarden. Als wij, de dames, maar uit de buurt blijven.

Uiteindelijk zijn ze alle vier geschoren. We doen er een uur langer over dan gedacht, maar het is gelukt en ik heb vier prachtige vachtjes. De Oeussantjes zijn voor het eerst geschoren. Ze hebben duidelijk moeite met het elkaar herkennen in hun blote bassie. Dat zal vast niet lang duren.
Al snel staan ze al weer heerlijk te grazen in hun ruime luilekkerland.

Waar zijn mijn vriendinnetjes?

Volgende klant

Dezelfde scheerder heeft nog een klus. Toevallig ook vier schapen in Buren. De Herdwicks van vrienden. Daar krijg ik elk jaar de vachtjes van. De scheerder is daar een stuk sneller klaar. Deze schaapjes zijn minstens zo bang als de Ouessantjes. Maar ze staan opgehokt en kunnen geen kant op.

Wij blijven even uit de buurt.

Vilten in Buren

Deze acht vachtjes komen beschikbaar in de vachtviltshops in Buren. Binnenkort zal ik jullie laten zien wat voor moois daar van te maken is.

Nieuwsgierig naar een workshop? Meer informatie staat hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *