Schilderen met plezier

Wellicht is dit geen nieuws – als het onderwerp leuk is, dan volgt de rest vanzelf.
Of misschien beter: dan is de volgende stap een stuk gemakkelijker. Kwestie van mindset.

Ik kwam een grappige foto tegen van de hond van een vriendin.
Echt een mooi uitgangspunt om te schilderen.
Het was een tijd geleden dat ik daar tijd voor had gemaakt. Terwijl ik een heel atelier tot mijn beschikking heb.
Maar ik heb ook andere dingen te doen die ik leuk vind en een baan. De tijd is een keer op.

Piet op het doek

Toen ik de prachtige rode pietenmuts op het hoofd van de hond zag, dacht ik direct: ‘bewaren’.
En vervolgens heb ik een doek gepakt – dat had toevallig al een mooie kleur blauw.
Vervolgend ben wat gaan kliederen om te kijken of ik de juiste kleur van de vacht kon vinden.

Bij de verzameling potten met acrylverf zat er helaas geen mix van de Ierse terriër. Maar het rood van de Pietenmuts was geen probleem – en ook goud zit gewoon in een pot – gelukkig.

Dankzij de knalrode kleur met goudenopdruk was de muts het eerst klaar.

De volgende stappen kosten wat meer tijd – het zoeken van de juiste kleur leek te lukken. Eenmaal klaar is er van alles op aan te merken. Maar het belangrijkste is dat het beeld mij maakt lachen – en dat is het doel van schilderen. Dat het je raakt. Hoe maakt niet uit. Mijn doel is vooral de wereld wat vrolijker te maken – en als dat door een schilderij lukt, dan heb ik mijn doel bereikt.
Een foto wordt het niet. Hoe knap ook – zo’n realistisch schilderij dat niet te onderscheiden is van een foto – dat is niet wat ik ‘kunst’ vind. Dat is vooral kunstig. Juist die twist van een schilderij maakt het bijzonder. Ik noem dat: ‘Vang het leven‘.

Ook zin om te schilderen?

In mijn atelier is altijd plaats – wel tot tien man. Laat maar weten als je zin hebt om samen te schilderen – dat kan gratis – of op les wil – tegen betaling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *