Vang het leven

Als iemand je vraagt om een schilderij te maken van zijn of haar huisdier, willen ze het liefst een zo natuur getrouw portret. Denk je niet?
En dat vind ik best lastig. Want ik schilder geen ‘foto’, ik schilder iets leuks.

Misschien dat ik daarom liever gewoon zelf kies om een leukerd te schilderen als verrassing. Dus niet een opdracht, maar gewoon een leuk cadeau. Zo zocht ik een fijn verjaardagscadeau voor een dierbare vriendin en schilderde haar kat. Maar dat gebeurde niet zomaar.

Zo begon het. Ik miste het schilderen enorm

Deze zomer nam ik veel te weinig tijd om te schilderen voor mezelf.
Na een workshop had ik giga veel gele verf over.
Tijdens een volgende cursus – met één cursist – verveelde ik me.
En toen zag ik die berg gele verf.
Daar begon het mee.

Heel veel geel en een beetje wit en rood

Als vanzelf kwam Speedy te voorschijn

Terwijl ik op een doek dat er toevallig stond (daar heb ik er meer van) speelde met de restjes verf – veel geel en een beetje rood, dacht ik aan een muur die we ooit schilderden met vrienden voor een vriendin. Ze wilde hem graag maisgeel – daar werd ze vrolijk van.
Denkend aan die muur, kwam het beeld van haar kat in mijn hoofd. Ze stuurde ooit een foto van haar laatste aanwinst, een prachtig zwart exemplaar.
Dat was niet moeilijk. Voor de achtergrond af was, stonden de kat er al in witte vegen.

Zwart is zwart en blijft zwart

En vervolgens ging ik aan de slag. De foto van de kat had ik snel gevonden. Heel veel zwart en een paar prachtige kijkers. Binnen enkele dagen stond de kat op het doek. Ruim op tijd om het te kunnen geven met haar verjaardag. En wat denk je?
Was ze er blij mee?

Mijn vriendin was er natuurlijk super blij mee.
En haar kat ook.

Speedy onder Speedy

Het verhaal is nog niet af

Ik schilderde de kat op basis van een foto die mijn vriendin ooit stuurde. Toen had ze de kat net. Hij was overal bang voor. Zeker ook voor de camera. Die grote, verschrikte kijkers heb ik natuurlijk ‘gevangen’ op het doek. Dat maakt het schilderij bijzonder. En dat bedoel ik met vang het leven.
Een uitvergroting van die eerste foto kun je natuurlijk ook ophangen. Maar dan zie je een dier in angst. Dat lijkt me niet echt leuk. Terwijl dit gewoon grappig is – Speedy gevangen in haar gele muur

En nog gaat het verhaal verder

Het allerleukst is natuurlijk dat het hier niet mee ophoudt.
Dankzij dit portret heb ik al weer een volgende opdracht.
Katten schilderen… daar vertel ik je een volgende keer over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *