Schilderen op Koningsdag in Buren

Workshop

Het thema van Koningsdag in Buren is ‘sprookjes’. Schattig bedacht. Sprookjes spreken de meeste kinderen aan. En de ouders ook.
Al een aantal jaren mag ik op Koninginnedag/Koningsdag schilderworkshops geven. Voor de schilderworkshops is het ook een leuk thema.

Misschien is workshop een wat zwaar woord. Het meeste wat ik vertel blijft niet hangen. De kinderen zijn te gretig, het is erg druk op de plek waar we schilderen en vaak staan de ouders heerlijk in de weg. Toch leren de kinderen zeker iets.

De mooiste kleuren meng jezelf.

Ik geef de kinderen alleen de primaire kleuren, rood, geel en blauw. En wit. Heerlijk om te zien dat hoe jong kinderen ook zijn, ze vanzelf de mooiste kleuren mengen. Het is echt zeldzaam dat iemand vraagt om groen. Meestal is dat een ouder. Echt waar.

Sprookje

Van te voren maak ik me niet druk over voorbeelden om te schilderen. Ik ken genoeg sprookjes. En kinderen vast ook. Ik schat in dat de meeste meiden een prinsesje zullen schilderen en de jongens een ridder of prins. Eerlijk gezegd, vind ik dat eigenlijk niets. Maar helaas heb ik daar als eenmalige schilderjuf weinig invloed op. Dat is ook de reden dat ik liever geen plaatjes als voorbeeld meeneem. Zonder plaatjes stimuleer ik de fantasie van de kinderen meer.

Toch zwicht ik als ik in de Minibieb in Buren * juist die ochtend drie sprookjesboeken vind. ‘Wat een toeval’, denk ik. Nou dat is het natuurlijk niet. Er blijkt ook een speurtocht te zijn voor de kinderen in Buren en de boeken in het kastje zijn een onderdeel van de speurtocht. Ze moeten in het kastje blijven staan – maar Sneeuwwitje neem ik mee. Vooral omdat de zeven dwergen vast prachtige voorbeelden zijn voor mijn kunstenaars.

En dan

En dan schilderen de kinderen natuurlijk allemaal wat ze al in hun hoofd hadden. Er is geen kind dat moeite heeft met het lege doek voor hun neus. Paarden, zonnen, bloemen, hartjes, een poes, de koning en de koninklijke familie. Dat schilderen de kinderen. Er komt geen enkel sprookje langs – alleen het sprookje van het koningshuis.

Ik ben trots op allemaal. Vooral om het enorme plezier waarmee kinderen schilderen. Er is slechts één incidentje. Één van de meiden is ontevreden over haar paard. Gelukkig kan ik haar helpen. Met een paar tips schildert ook zij een prachtig paard waar ze echt tevreden over is.

Een deel van de kunstwerken staat hieronder afgebeeld.

Zwart wint altijd

Zoals je hieronder  kunt zien, mengen de kinderen de mooiste kleuren. Roze, lila, bruin – allemaal zelf gemengd. Zwart is echter niet te mengen. Zwart geef ik ze pas als ze bijna klaar zijn. Een zwart paard is niet veel meer dan een zwarte vlek. Een grijs paard (wit met een beetje zwart) kun je daarna altijd nog zwart maken. En het grappige is, dat paard blijft meestal gewoon grijs.

Ook goud heb ik als kant en klare kleur meegenomen. Er zit echte glim in. Verleidelijk mooi. En zo verschijnt er een compleet gouden paard. En natuurlijk een gouden kroon. Zelfs een gouden kroon op de aardbei!

 

Ook op les? Kom maar op! Jong of oud is welkom. Neem contact op met Margo.

 

*De Minibieb in Buren is een van de vele kastjes in Nederland waar wandelaars gratis een boek kunnen meenemen. Het kastje bestaat nu een jaar en het is ongelofelijk hoe de stroom boeken op gang is gekomen. Er is geen dag  dat er geen boek wordt ingezet of meegenomen. Ik kan mijn eigen boeken er meestal niet eens in kwijt. Een leuk bijverschijnsel is dat ik geen boek meer hoef te kopen. Ik ontdek schrijvers die ik anders nooit had gelezen. En ik geef regelmatig zeer leuke boeken weg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *