Maakt schrijven gelukkig? Misschien. Maar het helpt je zeker om de momenten dat je gelukkig bent vast te houden. Schrijf op een briefje waar je gelukkig van wordt. Stop dat briefje in een glazen pot of blik. Zo verzamel je een schat aan geluksmomenten.
Geluk is het subthema van de schrijftafel in januari. We schrijven in de wittebroodsweken van het nieuwe jaar en dat blijkt een inspirerend thema.
Nieuw,
elke dag
ontdekken en ervaren
alsof het voor’t eerst
is.
De keuze van het thema: wittebroodsweken, behoeft weinig uitleg. Bij de start van de schrijftafel vertel ik iets over de geschiedenis van de witte broodsweken en de honeymoon. Iedereen heeft daar zijn eigen beeld bij. Echter als we gaan schrijven, blijkt het voor iedereen gelijk: het nieuwe jaar voelt als een schoon schrift waar je alle kanten mee opkan. Het elfje* dat ik schrijf na vijf minuten variëren op het gevoel van de eerste weken van het jaar staat hier boven.
Herinneringen ophalen
Ik vind het leuk om bij de schrijftafel te putten uit wat je hebt meegemaakt. Iedereen schrijft over de onderwerpen waar ze zelf het meest van hebben genoten in de laatste weken van het oude of de eerste weken van het nieuwe jaar. Een van de cursisten – voor het eerst aanwezig – schrijft over haar jaarlijkse reünie met studiegenoten. Al jaren huren ze bij de jaarwisseling een huisje. De kinderen gaan graag mee – ook nu ze al wat ouder worden.
Het resultaat spreekt voor zich.
Traditie:
het overdragen
van een vertrouwd
gevoel op een nieuwe
generatie.
Laat het gaan
Meestal is het niet goed te voorspellen waar je nu precies over gaat schrijven. Dat is precies de bedoeling van de schrijftafel: aan de hand van oefeningen komt er vanzelf een onderwerp boven dat blijkbaar boven wil komen. Ik ben niet verbaasd als mijn gedachten vooral uitgaan naar het verjaardagsfeestje van mijn moeder. In de derde week van januari is mijn moeder 89 jaar geworden en samen met mijn zus help ik haar met het geven van een feestje voor haar familie. De samenvatting is een lief elfje. Het verhaal zelf heb ik uitgeschreven op mijn ‘blog‘.
Jarig.
We maken
een kringetje van
jongens en van meisjes.
89
Wat denk je? Is het ook iets voor jou om te voelen hoe schrijven je gelukkig kan maken? Of gewoon, hoe gemakkelijk schrijven is als er niets moet. Meeschrijven aan de schrijftafel kan in Buren, Geldermalsen en Culemborg. De data staan in de agenda.
*Hoe schrijf je een elfje?
Een elfje heet een elfje omdat het bestaat uit elf woorden verdeeld over vijf regels (1, 2, 3, 4, 1).
Het eerste woord mag hetzelfde zijn als het eerste, maar het hoeft niet.
Je kunt losse woorden schrijven of zinnetjes, één lange zin of meerdere zinnen. Alles mag, als je maar het schema van de regels hanteert.
Het bijzondere van een elfje is, dat het op een unieke manier de essentie weergeeft van wat je wilde vertellen. Het gedichtje helpt je om je gedachten te ordenen. Echte de taak van een elfje!
dit regent in my hart
de druppels Val sagjes teen my gelaat
het regent in mij
Wat verdrietig.