Twee handen vol #vilttip 5

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Een schaap dat vooral buiten loopt, heeft meestal een schone vacht. Maar niet altijd. Zo heb ik een keer de wol van een swifterlammetje gevilt. Het lammetje had in de bramen gelopen. Ik heb twee handen vol aan bramentakjes tussen de wol weggeplukt.

De beste tip die ik je kan geven om werk te besparen is om selectief te zijn: werk altijd met ‘schone’* vachten. Daar houd ik me zelf niet aan. Als ik een vacht heb – hoe rommelig ook – dan ga ik er mee aan de slag.

Strootjes, takjes, zaadjes; je kunt ze er zoveel mogelijk van te voren uit halen en bij takjes zou ik dat zeker doen. Maar de meeste andere rommeltjes verdwijnen ook tijdens het vilten. Door het water en het masseren van de wol, wordt de rommel eruit gewerkt. Dat geldt zelfs voor mest (zie #vilttip 4). De laatste rommeltjes haal ik er uit als de vacht klaar is. Ik hang de vacht over de staldeur. Dan kan ik er gemakkelijk bij en zo pluk ik alle rommel eruit. Doe dat altijd met twee handen!

Wil je iets uit de wollen vacht trekken of er tussen uit halen? Gebruik altijd twee handen. Met de ene hand houd je de wol op zijn plaats en met de andere hand – of een pincet – trek je de rommel ertussen uit.

Als je even snel iets uit de wol wil trekken met één hand, gaat dat bijna altijd mis. Zeker als je nog moet beginnen met vilten.

Het plukken van de rommel uit de wol is trouwens echt een werkje dat je kunt combineren met iets anders. Deze bruine Gotlander heeft een halve baal stro over zich heen gehad. Maar samen met het kijken naar een favoriete detective, A touch of Frost, is het karweitje zo gepiept.

Overigens verkoop ik zelf alleen schone* (zie voetnoot) vachten. Die gebruik ik ook in mijn workshops. Vooral voor een beginnende vilter is een vuile vacht een flinke afknapper.

Wil je meer weten over vilten met echte schapenwol? Dat kan. Ik geef je graag uitleg. Tijdens een demonstratie of een workshop. Of lees met me mee. Ik schrijf over vilten. De komende weken geef ik uitleg over het proces en laat ik je zien wat voor moois je allemaal kunt maken van schapenwol.


*Een schone vacht is een vacht waar zo min mogelijk vuil inzit. Ik bedoel niet dat de vacht is gewassen, maar een ruwe vacht waar viezigheid van is verwijderd.
Als een schaap wordt geschoren, dan zal degene die de vacht bij elkaar raapt proberen de vacht zo heel mogelijk te houden. Vaak worden de korte lokken bij de buik en de vieze plukken aan de staartkant eraf gehaald.
Soms vind je nog wel wat stro en takjes die het schaap heeft verzameld tijdens het grazen. Die kun je alleen voorkomen door te zorgen voor zoveel mogelijk voer vanaf de grond aan te bieden. Dus geen hangende ruif in de stal of manshoge bramenstruiken in de wei.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *