Het begin - mijn eerste echte naakt.

Anders dan anders

Een nieuw jaar

Heerlijk weer. Dat gevoel van een nieuw begin. Het is alsof alles een gouden randje heeft.
Ik geniet elke dag weer alsof het de eerste dag is. Een heerlijke drive die energie geeft. Al die dingen die ik vorig jaar van plan was, maar bleven liggen, springen nu allemaal tegelijk uit de grond. Ik wil schilderen, schrijven, vilten en heel veel mensen zien! En ik heb het gevoel dat dat ook allemaal gaat lukken.

Schilderen

Ik begin aan een nieuw doek. Het is nog slechts een schets. De verf in het atelier is te koud – dus die ligt nu bij de kachel op te warmen. Dat betekent dat ik nog even moet wachten voor ik écht kan beginnen. Maar ik weet al wat ik ga schilderen. En geniet nu al van wat het mogelijk gaat worden. Hebben jullie dat ook? Dat je het resultaat al voor je ziet? En dan is het vooral belangrijk om tijdens het schilderen wel te bedenken dat het uiteindelijk best wat anders mag worden – het is tenslotte een idee – geen contract.

Anders dan anders

Ik heb zin om een naakt te schilderen. Dat heb ik pas één keer gedaan – dat was een oefening – ik schilderde een naakt van een ‘echte’ schilder na. Daar hoort een verhaal bij. Ik schilderde een foto van een schilderij na. Al schilderend kwam ik vreemde strepen tegen – bleek dat het naakt op een houten plank was geschilderd – waarvan de houtnerven op sommige stukken te zien was. Dat zag ik toen pas. Tsja. Mooie les:

Schilderen is kijken

Inspirerende kleuren

Als ik ga schilderen, zijn de eerste kleuren die ik pak meestal blauwe tinten. Pruisisch blauw is mijn lievelingskleur. Maar dit keer ga ik het anders aanpakken. Dus laar ik mij inspireren door een prachtige bloem die zich met de kerstdagen opende:

Gaan jullie me helpen?

Ik ga kijken of het lukt de voortgang van dit werk te delen op deze site. De eerste stap is deze.
Ik houd het kort. De volgende keer deel ik meer over materiaal en kleuren. Ik ben heel benieuwd of dit een mooie stimulans is om het schilderij ook echt af te maken. Ik heb namelijk nogal wat werken staan die nog steeds niet echt af zijn. Er is ruimte zat in mijn atelier. Ze staan niet in de weg. Maar af en toe krijg ik wel te horen dat ze vast goed zouden verkopen – maar dan moet ik ze wel eerst ondertekend hebben, denk ik lachend.

Tot snel

Ik hoop dat jullie ook mooie dagen achter de rug hebben en rust en inspiratie hebben opgedaan om het nieuwe jaar fris te beginnen. Heel veel geluk in 2023.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *