Gewoon doen

Al vaker heb ik gemerkt dat je over van alles en nog wat kan dromen, maar als je geen stappen zet, dan blijven het dromen. Of erger nog, kan het een nachtmerrie worden. Als je echt iets wilt, dan moet je het gewoon doen. En als je dat stapje voor stapje doet, steeds in de richting van jouw droom, dan komen dromen uit.

En dat is echt waar.

Voor het komende jaar wens ik jullie een jaar vol met dromen die uitkomen. Ga ervoor!

 

Hieronder ga ik nog wat dieper in op het realiseren van dromen en de dromen die ik heb.

Ondanks dat ik weet dat je je dromen alleen kan realiseren als je een stappen-plan maakt en dat ik al een aantal malen gemerkt hebt, dat het écht werkt, is het toch iedere keer weer een stap om echt de beslissing te nemen om alle stappen richting hetzelfde doel te zetten. Dat heet focus.

Moeilijk hoor, focussen. Als je eigenlijk alles even leuk vind!

WAAR LOPEN DE SCHAPEN?

Het boek Waar lopen de schapen? is voor mij het grote bewijs dat als ik echt iets wil, ik het ook kan. Voordat ik echt begon met schrijven aan het boek, maakte ik allerlei rondtrekkende bewegingen. Zo had ik een aantal mensen gevraagd me te helpen om te zoeken naar de juiste vorm en inhoud van het boek – een soort redactiecommissie – die bestond uit een landbouwjournalist, een beleidsmedewerkster en een uitgever. Echter, na een paar vergaderingen merkte ik dat ik juist steeds meer afdreef van mijn doel en niet echt tot schrijven kwam. Mijn doel was voor mij heel duidelijk: de toekomst van het allerleukste beroep van schaapherder stond op het spel, terwijl hun werk essentieel is voor het behoud van het Nederlandse landschap. Ik wilde met mijn boek duidelijk maken hoe veel goeds schapen doen in de natuur en hoe serieus het beroep van herder is.

De ‘vergaderingen’ met de redactiecommissie gingen natuurlijk ook over het belang van de beroep herder. Maar daarnaast wilden ze nog veel meer: Cultuurhistorische waarden, regionale verdeling, landbouwkundige kennis. Een soort lesboek voor herders. En eerlijk gezegd, zag ik dat echt niet zitten. Het vak herder leer je niet uit boeken. Dat leer je door te doen. Toen ik eenmaal besloot gewoon te gaan schrijven, ontstond het boek vanzelf. En natuurlijk is het gek dat Drenthe zwaar ondervertegenwoordigd is in het boek. Tenslotte lopen daar de meeste herders. Maar daar is ook heel veel draagvlak voor het vak. En dat draagvlak – daar was ik naar op zoek.

Inmiddels is het boek 5 jaar oud, maar nog steeds actueel. En gebleken is dat vooral beginnende herders mijn boek zelf bestellen of cadeau krijgen van familie en vrienden. Zo is het toch een beetje een leerboek geworden. Maar dan wel dankzij de mooie verhalen die de herders in het boek vertellen over het vak en over hoe zij herder zijn geworden.

Een vaste baan

Een ander voorbeeld van het realiseren van een droom is het feit dat ik op 59-jarige leeftijd na een aantal jaren geen vaste contracten te hebben gehad, toch weer een vaste baan heb. Ik heb er hard voor moeten werken. Het flexibele contract werd niet zomaar omgezet in vast. Bij eerdere flexibele contracten was het niet gelukt. En achteraf weet ik wel waarom. Niet elke stap…

Zet elke stap, hoe klein ook, in de richting van je doel.

Het enige nadeel van een vaste baan is dat er minder tijd overblijft voor de dingen die je ook leuk vind. Maar ook daar geldt natuurlijk voor dat je ze op kan nemen in een plan. Minder tijd, betekent kleinere stapjes. Maar dat hoeft toch geen probleem te zijn?

Een van mijn plannen voor dit jaar is afvallen.
Afvallen?
Dat kost toch geen tijd?
Ja, afvallen kost zeker tijd.
Meer nadenken over je menu.
Meer bewegen.
En vooral zorgen dat je geen honger hebt. Dus genoeg afleiding zoeken.

Het leuke is dat werk een enorme afleiding is. Dus ben ik aan het werk, dan snoep ik niet.
Ik ga net als eerder proberen om mijn vorderingen wekelijks vast te leggen op mijn blog. Ooit ben ik enorm afgevallen dankzij Dukan. Nu ga ik intermiterend vasten.

Natuurlijk heb ik nog meer dromen. Over schrijven, schilderen, vilten. Over de moestuin. En al die dromen komen stapje voor stapje aan bod in mijn schaarse vrije tijd. Hoe en wat? Dat lees je hier vanzelf.

Wat zijn jou dromen? Deel ze, dan kunnen we je helpen om stappen te zetten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *