Streepjes

Leuke jurk heeft het model aan. Strak om haar lijf. Er staan zwarte strepen op. Die strepen zijn nogal opvallend aanwezig – en dat blijkt wel als ik probeer haar te tekenen. Je kunt er niet omheen!

Direct in het begin helpen de streepjes wel. Het inschatten van breedte en lengte is gemakkelijker – de strepen in de jurk lopen in de mouwen door. Zo kan ik mooi controleren of de lengte van het lijf en de armen in mijn ruwe opzet (vaak met houtskool) klopt. Dat lukt best aardig.

Nummer 1. Leuk jurkje.

De eerste tekeningen staat het model 7 minuten stil – dat betekent héél snel tekenen. Ik moet kiezen wat ik wil tekenen, want een complete schets lukt vaak niet. Daar schreef ik al eens over. Als vanzelf vragen de strepen om opgenomen te worden in de schets. Tsja dan zie je dus vooral streepjes.

Ook als ik meer tijd heb, krijgen de streepjes meer aandacht. Het is dan ook echt een leuke jurk. Maar het leidt wel af van wat ik aan het doen ben: om met zo min mogelijk lijnen een mens te vangen. Alleen al die lijnen van die jurk maken de tekening vol!

Pas als ik me concentreer op het gezicht en dat probeer te vangen met lijnen en vegen, lukt het me om de lijnen te negeren. Heerlijk. De laatste drie schetsen ben ik pas echt tevreden en begint het eindelijk ergens op te lijken.

 

Ook een keer proberen? Ik weet niet of je zo aan kan sluiten bij onze Betuwse tekenkring. Maar je mag het zeker bij mij komen doen. Regel ik een model. Voor meer informatie – neem contact met mij op.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *