Vilten met beleid #vilttip 2

Vilten is eigenlijk een heel eenvoudig proces: de wollige vezels hebben schubjes. Als het je lukt om de wolvezels aan elkaar te laten hechten door de schubben te openen, in elkaar te laten grijpen en weer te laten sluiten, krijg je vilt. Toch lukt het lang niet altijd. Een van de grootste struikelbrokken is het begin van het proces. Hier volgt de tip.

Rustig aan

De ene wol is de andere niet. Maar voor alle wol geldt dat je rustig moet beginnen. Het proces – van het openen van de schubjes – komt het best op gang door met warm water en zeep alle lucht uit de wol te drukken. En met drukken bedoel ik niet wrijven…

Als je zachtjes begint, dan blijft de wol mooi op zijn plaats. Dat is belangrijk als je de wol in een patroon hebt gelegd. Maar ook als je vachten wilt maken met losse lokken. Als de lokken zijwaarts gedrukt worden, vilten ze met elkaar in plaats van met de laag waar je ze op wilt hechten.

Noodkreet

Op Facebook stond een noodkreet. Twee super gemakkelijk viltende vachtjes wilden niet aan elkaar vilten.

Vilten lukt niet altijd

Zowel Ouessant als Heideschaap hebben gemakkelijk viltende wol. Dus wat zou het probleem zijn?

 

 

 

Hoe zou het komen?

Als je heel hard van start gaat, dan zullen de twee lagen gaan schuiven en vilten ze niet aan elkaar, maar ieder los van elkaar.

Er is altijd een kans dat de wol voor zijn eigen soort kiest. Dat risico is groot bij deze combinatie – beide soorten vilten erg gemakkelijk (kijk maar eens naar de hals van deze schapen – dat is vaak al een vilten band).

Een andere reden kan zijn dat het kaardvlies van het heideschaap te harig is. Een heideschaap heeft twee lagen: de onderwol vilt gemakkelijk, de harige bovenvacht vilt amper of niet.

Hoe los je het op?

De vilster heeft doorgezet en het is haar uiteindelijk toch gelukt om een prachtige vacht te maken. Met heel veel warm water en zeep. Knap om zo vol te houden.

Conclusie

Het is dus  heel belangrijk om voldoende heet water en zeep te gebruiken, zodat het proces goed op gang komt. En om vol te houden. Ook als je denkt dat het helemaal niets wordt.
Bedenk dat je het viltproces altijd opnieuw kan opstarten. Gewoon de volgende dag weer verder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *