Veel wol #vilttip 3

Als de vacht van een schaap redelijk netjes is geschoren, dan heb je een grote massa wol waar je een prachtig kleed van kan maken. Hoeveel wol er precies van een schaap komt, kun je bijvoorbeeld vinden op schapensites waar het ras staat beschreven. Wil je de kilo’s wol van alle schapen  graag allemaal in één keer? Dat kun je terugvinden in de boekjes van Wools.nu*.

Het gewicht van de wol maakt op zich niet zoveel uit, maar als je nog maar net begint met vilten, kies dan een gemakkelijk ras. Gotlander,  Ouessant en Drent zijn klein en goed te vilten. Een vacht van de Gotlander weegt ongeveer 2,5 tot 3 kilo. Een Ouessant is kleiner, de wol weegt ongeveer 1 tot 1,6 kilo. De Drent zit daar tussen in: 1,5 tot 2 kilo.

Zelf vilt ik graag met de wol van Drentse heideschapen. Omdat ik vrienden heb met deze schapen, kan ik er gemakkelijk aankomen. De vachten zijn ook te koop! Ruw of als vacht. Wat ik zo mooi vind aan de Drent zijn de ruige, lange lokken die tegelijkertijd heel zacht zijn. Veel zachter dan de Schoonebeeker.

Onderstaande vacht**  is van een Drents heideschaap: ongeveer 75 bij 75 cm en precies de helft van de vacht van het Drentje. Ik heb er dan ook twee gemaakt en beide zijn bij de gelukkige eigenaars.

De wol van het Drentse heideschaap laat zich graag vilten.

Ik ben benieuwd naar jouw lievelingsvacht? Welke schapenwol vilt jij het liefst?

*De boekjes van wools.nu: Wol in Nederland en Ken je wol zijn te koop. Ook tijdens een workshop bij vilten in buren.

**Vachten zijn te koop: ruw en gevilt. Ik maak ze graag op maat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *